Huvudidén med geocaching är ju att ge sig ut och hitta cacher. Men någon måste väl gömma dem också, eller hur?
Man kan därför själv placera ut sina egna cacher som andra sedan kan hitta. Detta är ett ypperligt sätt att visa upp platser man tycker om och vägleda andra till platser man tycker de borde få chansen att besöka. Dessutom är det riktigt roligt att på nätet kunna följa sin cache och de besök den får, och se vad folk skriver om platsen, vägen dit och själva gömman man planerat så väl.
Hur gömmer man en geocache?
Att gömma en cache är i sig inte så krävande. Följ bara följande steg:
- Placera ut en behållare på utvald plats.
- Fyll i formuläret på geocaching.com genom att klicka på fliken ”Hide & Seek A Cache” i menyn till vänster, och sedan klicka på ”online form” mitt i texten på höger sida av skärmen. Eller klicka här för att ta dig direkt till formuläret.
- Skicka iväg formuläret och vänta sedan på att din cache godkänns (detta kan ta allt från några timmar till flera dagar). Klart!
Att gömma en bra cache:
Att gömma en cache är dock inte alltid så lätt som det låter. Det krävs planering för att lyckas bra. Här är några saker man bör fråga sig själv innan man gömmer en cache:
- Är platsen värd att besöka? Välj en plats som är vacker, har historiskt värde eller utgör en fysisk eller psykisk utmaning för besökaren. Du kan läsa mer om vad som är en bra plats i artikeln ”Vad gör en cache till en bra cache?” – Del 1 och Del 2!
- Vad krävs för att ta sig till cachen? Platsen är inte allt – man måste ju också ta sig dit. Ofta är det till och med resan som är den viktiga, platsen behöver inte alltid vara det intressanta med cachen. En vacker promenad, klättring över backar och berg, eller varför inte en tur över vatten?
- Är cachen lagom dold? En cache bör inte kunna ses av någon som inte geocachar. Dock ska den självklart heller inte vara allt för svår att hitta. En bra cache kräver att man får leta lite, men vet man vad man letar efter ska det heller inte ta allt för lång tid att hitta den.
- Är beskrivningen av cachen tillräcklig? På geocaching.com skriver man lite om sin cache när man lägger ut den. Här tar man vanligen med fakta om platsen samt lite info om vad det är man letar efter, t.ex. vad det är för typ av behållare. Samtidigt är det viktigt att inte avslöja för mycket – låt besökaren få upptäcka saker själv!
- Är cachen kreativ? Att vara kreativ är inte något krav, men kreativa cacher är ofta roligare. En udda gömma, en ytterst ovanlig plats eller kanske en ovanlig och rolig uppgift som måste lösas för att man ska ta sig till cachen.
Sist men inte minst är det bästa sättet att placera ut bra cacher att först hitta tillräckligt många cacher själv. Genom att se andras exempel – alltså hur andra har gömt sina cacher – lär man sig vad som är kul, vad som fungerar och vad som helt enkelt gör en cache till en bra cache. En bra riktlinje är att ha tagit minst 10-20 cacher innan man gömmer sin första, helst även fler än så.
Tips angående koordinater:
Ett vanligt nybörjarmisstag är att koordinaterna till en nyutlagd cache blir felaktiga. När man lägger ut en cache är det viktigt att man ser till att koordinaterna inte avviker allt för mycket. Här är några tips som kan hjälpa till att markera cachens placering med största möjliga noggranhet:
- Kolla upp hur bra mottagningen är. I skogen, mellan höga byggnader, nära stora klippor, etc. kan GPS-mottagningen vara riktigt dålig, då GPSen har svårt att få kontakt med satelliterna. Det kan därför vara en bra idé att välja platsen för en cache utifrån var mottagningen är OK. På de flesta GPSer kan man lätt se hur bra (eller dålig) mottagningen är samt med hur många meter felmarginalen kan väntas vara – ju lägre felmarginal desto bättre! Dålig mottagning ska dock inte behöva vara en anledning till att en annars väldigt bra plats inte får någon cache alls, men det är ändå en aspekt man bör ha i åtanke.
- Utför averaging. För att få en bättre, mer exakt position stöder många GPSer vad som kallas för ”averaging”. Vad detta innebär är helt enkelt att GPSen gör många mätningar i rad och jämför de olika resultaten med varandra, för att hitta ett medelvärde. Kolla upp i manualen om just din GPS har funktionen ”averaging”.
- Använd rätt koordinatsystem. Det finns olika system för koordinater, och använder man fel kommer andra som använder ett annat system få en helt annan punkt på jorden än vad som från början var tänkt. Inom geocaching används som standard systemet WGS84, ett system som också borde vara standardinställningen på de flesta GPSer.
- Dubbelkolla siffrorna. Det är lätt att läsa de många siffrorna fel när man skriver in koordinaterna på nätet. Dubbelkolla alltid siffrorna för att säkra att ett mänskligt fel inte begås.
- Dubbelkolla platsen. Att ge platsen där man gömt sin cache ett återbesök under andra förhållanden (andra väderförhållanden, en annan tid på dygnet, osv.) är alltid att rekommendera. På så vis kan man själv se efter om de koordinater man har är bra, hur pass vid sidan om man hamnar, etc.
Slutligen är det viktigt att påpeka att det inte går att få koordinater som är 100 procent korrekta. Även under de bästa förhållandena kan de avvika med några meter, vilket är helt OK. Att få leta lite efter ”skatten” ökar bara det roliga. Dessutom räcker det i de flesta fall med att man läser ut koordinaterna en gång och det är det. Men det är ju alltid bra att vara säker på att man gjort rätt, för att undgå pinsamma situationer och att reta upp andra som förgäves letar på fel plats.
För fler tips om koordinater, kolla in vad geocacharen Blaufish har att skriva om ämnet.
Några ord om svårighetsgrader:
När man placerar ut en cache måste man också bedöma hur svår cachen är, något som kan vara svårt att göra då detta är en åsiktsfråga. Bedömningen sker på en skala från 1 (lätt) till 5 (svår) i två kategorier: svårighetsgrad och terräng.
Med svårighetsgraden menas hur pass svår själva gömman är att hitta när man väl är framme vid den. Är den väl dold? Måste man leta länge, eller borde en vanlig geocachare kunna hitta den snabbt? Till svårighetsgraden hör även eventuella gåtor och uppgifter som måste lösas för att man ska få fram koordinaterna till den slutgiltiga gömman.
Bedömningen av terrängen är helt enkelt en bedömning av hur svårt det är att ta sig till platsen där cachen finns. Om det går att ta sig fram på asfalterade vägar i stort sett hela vägen fram bör terräng-bedömningen troligen vara ganska låg. Krävs det dock en väldigt lång vandring genom svåra områden stiger terränggraden. För att en cache ska klassificeras som en femma i terräng måste det krävas speciell utrustning (t.ex. en båt, klätterutrustning, eller dylikt.) för att man ska ta sig till cachen.
Att skydda en cache från mugglare:
Mugglare, alltså folk som inte känner till geocaching, är ett återkommande problem för ägare av cacher. Om en oinvigd person hittar en cache sker det lätt att cachen tas bort då den misstas för skräp eller att cachen blir förstörd.
Det enklaste sättet att undgå detta problem är helt enkelt att gömma sina cacher antingen på platser där folk sällan passerar, eller att gömma behållaren tillräckligt väl från det otränade ögat. Dessutom kan det alltid vara bra att placera en lapp i cachen som förklarar vad geocaching är, antingen som ett löst föremål eller fastklistrat på locket. Du kan downloada sådana lappar under rubriken ”Stashnotes” på downloads-sidan.
Vad säger reglerna?
Slutligen är det viktigt att påpeka att det självklart finns en del regler för hur och var man får placera en cache. Här är de viktigaste som man alltid bör komma ihåg:
- En cache får inte gömmas på privat mark eller på en plats där den stör andra människor.
- En cache får aldrig vara placerad på en plats som man måste betala för att komma åt, t.ex. där det krävs att man betalar inträde (ej medräknat eventuella parkeringsavgifter).
- En cache får inte vara placerad så att den eller de geocachare som letar efter den måste förstöra naturen i jakten på cachen.
- En cache får aldrig vara nergrävd. Den får dock självklart vara täckt med t.ex. stenar och kvistar.
- En cache får aldrig innehålla mat då doften kan locka till sig djur.
- En cache får aldrig innehålla gifter, vapen eller saker som kan vara skadliga för varesig djur eller människor.
- En cache får inte, enligt svenska bestämmelser, placeras i kyrkomurar.
För ytterligare information om vad som gäller när man gömmer en cache, läs guiden på geocacing.com.
Redo att gömma en cache? Klicka här! Lycka till med dina framtida cacher 😀