Lärare

Är du lärare? Vill du utnyttja geocaching i skolan? Då har du hamnat rätt!

Geocaching är inte helt ovanligt i utbildningssyfte. Runt om i landet hålls föreläsningar på skolor där eleverna introduceras i geocaching. Det rör sig om allt från engångshändelser till projekt som varar över en längre tid. Lärare i hela landet experimenterar med hur geocaching kan användas för att göra elevernas lärande mer spännande.

Geocaching i klassrummet – starta ett eget projekt

Jag har sammanställt två artiklar som hjälper dig som lärare att introducera geocaching för dina elever. Den första fokuserar på ett engångsprojekt som sträcker sig över max en dag. Den andra fokuserar på projekt som kan löpa över flera veckor, månader eller hela skolåret.

  • Geocaching i skolan, del 1 – Prova på geocaching – Den här artikeln beskriver ganska exakt hur du kan introducera geocaching för dina elever under allt från några timmar till en hel dag. Presentera geocaching för dem och gå sedan ut på en prova-på runda i mindre grupper i skolans närområde.
  • Geocaching i skolan, del 2 – Arrangera ett längre projekt – Här får du en lång rad idéer till hur du kan kombinera geocaching med undervisningen på sikt. Starta ett större klassprojekt där ni varje vecka återkommer till geocaching och utför cachingrelaterade aktiviteter. Hur du bygger upp projektet är upp till dig. Den här artikeln är till för att inspirera!

Om du önskar mer hjälp med ditt projekt, tveka inte att kontakta mig!

Broschyr

Jag har 2011 tillsammans med Region Halland tagit fram en broschyr om geocaching i undervisningen. Broschyren är till för att inspirera lärare och allmänheten och främja geocaching i skolan. Ladda ner en PDF eller beställ så många exemplar du önskar direkt från Region Hallands hemsida.

Fler projekt med geocaching i utbildningen

GRUL i Göteborg är ett exempel på ett projekt som använder GPS-teknologin för att lära ut genom lek. Och i Smedingeskolan i Kungsbacka var man 2009 första skolan i Sverige att använda ett specialutvecklat program där punkter utanför skolan triggar en händelse i GPS:en. Det kan till exempel röra sig om att en video spelas upp i GPS:en där en lärare ger en uppgift i spanska, eller att en matematikuppgift som måste lösas dyker upp på skärmen.

GPS kan också användas till att lära ut historia om grafiska platser eller att skapa ”guidade turer” i ett visst område. Geocaching specifikt kan användas till att lära ut skolämnen på ett kul sätt genom att varje hittad burk innehåller information, en matematikuppgift, eller annat. För att inte tala om att eleverna får komma ut och röra på sig under lektionstid!

Föreläsning

Vill du ha en föreläsning om geocaching med din klass, där eleverna får bege sig ut och prova på geocaching? Mejla mig. Jag håller vanligtvis till i Göteborgstrakten, men bor för tillfället i utlandet. Därför kan det bli svårt att få datumen att passa ihop, men ta chansen att fråga – det händer ju att jag är hemma i Sverige.

Jag har tidigare gått ut med två gymnasieklasser i Karlstad, som då fick lära sig vad geocaching är och fick upptäcka några existerande burkar i den omgivning de dagligen vistas i. Jag har även föreläst om geocaching för bland andra Region Halland och projektet Coast Alive som jobbar med vandringsleder.

Hör av dig så kan jag hjälpa dig med tips och råd, eller skräddarsy en föreläsning efter önskemål.

Övrig information

Vill du veta mer om GPS i undervisningen? Här är några förslag på ytterligare läsning:

  • GPS-projekt hos GRUL – Grul sysslar bland annat med lärande genom GPS och geocaching i Göteborgs-trakten.
  • Föreläsning i Karlstad – Jag höll en föreläsning och presenterade geocaching för två gymnasieklasser i Karlstad. Läs om händelsen här.
  • Forum: ”GPS in Educaction” – Geocaching.com har ett forum. Där finns ett delforum för just GPS i undervisning. Massor av tips och hjälp hittar du här!
  • Smedingeskolan testar GPS i undervisningen – Som första skolan i landet testade Smedingesjolan utanför Kungsbacka ett särskilt program som kombinerar GPS med läroplanen.
Annons