Kommuner

Kommuner vill visa upp sina sevärdheter för både turister och invånare. Geocaching är ett sätt att göra detta på. Här är en lista över kommuner som erbjuder geocaching. Längre ner hittar du mer utförlig information om respektive kommun och projekt.

  • Ulricehamn
  • Karlsborg
  • Region Skåne
  • Östra Göinge
  • Arvika

Känner du till ett projekt som inte står listat här, eller har du provat på någon av nedanstående och vill kommentera kvalité eller utförande av projekten? Hör av dig!

UlricehamnGeocaching i Kulturvägen

GPS-utrustning har köpts in och hyrs ut till allmänheten för 50 kr/dygn på såväl Ulricehamns Stadsbibliotek och Ulricehamns Turistbyrå. Utrustningen är förprogrammerad med koordinaterna för Kulturvägens cachar. Hittar Du många chachar kan Du vinna priser. Och så får du både frisk luft, motion och kulturarv på köpet! -Ulricehamn.se

Här görs det enkelt för den oinvigde. Det gillar vi! En femtiolapp för en färdigprogrammerad GPS och priser att vinna låter som en turistupplevelse väl värd pengarna. Av den fullständiga beskrivningen på kommunens hemsida att döma vet de vad de sysslar med, då de har provat det förr och detta är en nysatsning.

KarlsborgCacha längs Göta kanal

Ta med familjen eller kompisarna på en spännande skattjakt längs Göta kanal, Forsvik och Karlsborgs fästning. Skattjakten runt Bottensjön är ca 30 km lång och du använder cykel eller bil. Med gps:ens hjälp och lite finurlighet finner ni svaret på gåtan. – Vastsverige.com

30 kilometer låter långt och genomarbetat, och vem vill inte cacha längs Göta kanal? Däremot hittar jag ingen information om hur man får fram koordinaterna, var man får mer information, etc. Är det ett paket som köps eller måste man själv hitta cacherna på geocaching.com?

Region SkåneSkatter i strövormåden

Det finns sammanlagt femton nya cacher utlagda på Region Skånes olika strövområden i samarbete med några entusiastiska och erfarna geocachare. Dessa cacher är tänkta att bidra till att fler människor besöker strövområdena och får hjälp med att hitta ett antal verkliga smultronställen runt om i Skåne.

Här satsar man på att visa upp Skånes smultronställen, vilket låter bra i teorin. För att hitta dit måste du dock själv söka upp cacherna på geocaching.com. Någon uthyrning eller hjälp erbjuds inte, och projektet känns därför som en föga satsning för turister och oinvigda.

Å andra sidan är ju Region Skånes mål att fler besöker områdena, vilket geocacherna självklart bidrar med. Men detta är främst en satsning som lockar redan invigna geocachare, vanliga turister lär inte nappa på detta upplägg.

Östra GöingeSkattjakt med snappehanetema

I samarbete med Hässleholms och Osby kommun har vi gömt 9 cacher på Snapphanetema. – Det är en perfekt aktivitet för barnen, säger Anna Wittgren, turismsamordnare.

Turistbyrån hyr ut GPS till den som inte har egen. Koordinaterna finns listade på kommunens hemsida, här.

Övriga:

Förutom ovanstående större satsningar finns kommuner som tar upp geocaching som något att göra inom kommunen, utan att för den sakens skull själva ha satsat på utplacering eller uthyrning av GPS:er:

  • Arvika kommun – Nämner geocaching som en aktivitet som är ”öppen året runt”.
Annons