Att lägga en traditional under en sten är en sak. Men varför inte göra jakten lite annorlunda och ändra statusen till en mystery? Sådana cacher erbjuder nämligen närmast oändliga möjligheter. Här är några förslag och idéer:
Nattcaching – Att geocacha i mörkret skapar en helt annan upplevelse än i dagsljus. Sätt upp små reflexer på träd i en mörk skog och be geocachare ta med en ficklampa. För att hitta cachen måste de ge sig ut i mörker, annars är det svårt att hitta rätt. Följer man reflexerna leds man till gömman, kort sagt. Krydda nattcachingen genom att lägga till delsteg och uppgifter på vägen.
Billyktecaching – Varför nattcacha med en ficklampa? Utnyttja billyktorna istället! Genom att sätta reflexer längs en mörk väg kan besökare av cachen använda sig av detta för att komma till cachen. Skapa till exempel pilar för att visa när det är dags att svänga.
Ljudinspelningar – Har du en mikrofon i datorn eller mobilen? Använd den i cachingsyfte! Ladda upp en inspelning och be cachare ladda ner den till sin mp3 på cachesidan. Låt koordinaterna ta geocacharen till en startpunkt, där de börjar spela upp dina muntliga anvisningar. Varför inte skapa en rutt med flera delsteg och muntliga hintar och anvisningar på vägen?
Inomhuscacher – Går det att gömma burkar inomhus? Självklart! Till exempel på bibliotek runt om i landet finns cacher i form av anteckningsböcker som är placerade i bokhyllor. På cachesidan kan du till exempel ange bokstav och hyllnummer som hint, medan koordinaterna leder fram till bibliotekets ingång. Men glöm inte att fråga personalen om tillstånd först! Exempel på gömma: Molkoms bibliotek [Molkom, Karlstad]
Häng i rep – I Kungsbacka finns serien Cliffhanger. Bind fast en cache i ett långt snöre/rep. Släpp sedan ner cachen för en klippa. Ännu roligare blir det om burken kan ses tydligt nere från marken. Men då ökar självklart också risken för mugglare. En annan variant är att hänga cachen mellan två träd, högt upp. Även där lätt att se själva cachen, men det är delvis det som är tjusningen. Exempel på gömma: Cliffhanger [Kungsbacka]
Stor skylt – Övertydlighet blir ofta komiskt. Ta en stor bräda och gör en egen skylt. Skriv till exempel ”detta är en geocache” på den. Bind fast en vattenfast penna och låt baksidan av skylten fungera som loggbok. Kul, men även här ökar risken för mugglare.
Penna men ingen burk – På det mest uppenbara stället binder du fast en penna. Själva burken ligger sedan en bit bort. Att hitta en penna men ingen burk torde göra de flesta geocachare förbryllade.
Nära hemmet – Att gömma cacher i sin egen trädgård är en möjlighet att träffa andra likasinnade. Men tyvärr är det sällan populärt då de flesta inte har någon lust att traska in i trädgårdar ens med ägarens tillstånd. Men en cache precis utanför, kanske? Nämn i cachebeskrivningen att du gärna bjuder på kaffe om du är hemma. Exempel på gömma: Blommornas cache [Göteborg]
”Under sten” – I Finland finns cachen Tentacles. ”Under sten” lyder hinten. Och på plats finns en sten på marken med en lapp fastklistrad: ”Inte denna sten”. Cachen i sin tur ligger under en sten – högt uppe i ett träd! Exempel på gömma: Tentacles [Kyrkslätt, Finland]
Förökande cache – Göm en större burk. I den lägger du flera små microburkar. I cachebeskrivningen uppmuntrar du besökare att ta en burk och lägga ut den, antingen var som helst eller inom närområdet (men glöm inte 161-meters regeln). Risken finns att det blir många ”dåliga” cacher, men idén i sig gör helheten till en rolig företeelse.
CITO-cache – En lite större burk och en rulle plastpåsar i den. Kanske också en informationsfolder om Cache In Trash Out (CITO), och en uppmuntrande text. På vägen från cachen kan folk plocka skräp. Göm därför gärna cachen på ett ställe där lite städning faktiskt behövs.
Bookcrossingcacher – BookCrossing är en hobby som påminner lite om geocaching. Böcker registreras på nätet och får en unik kod. Sedan placeras du ut i det fria, och man hoppas på att andra ska hitta dem och ta dem med hem. På nätet kan man följa hur de reser från hand till hand. Och runt om i världen finns cacher som kombinerar detta med geocaching. Göm en stor burk och uppmuntra helt enkelt folk att lägga i en bookcrossing-registrerad bok i den. ”Tar du en, lämna en ny.” Exempel på gömma: Bookcrossing Guldheden [Göteborg]
Tipspromenad – En serie mysterycacher kan lätt göras till en tipspromenad. Varje cache innehåller en fråga med ett antal svarsalternativ. Rätt svarsalternativ ger rätt koordinater, fel svar leder till en återvändsgränd. Temat på frågorna kan vara relaterat till den plats burkarna visar upp, eller kanske handla om geocaching i allmänhet. Exempel på gömma: Lillaspåret 1X2 [Örebro].
Uppgifter i obestämd ordning – Tipspromenad eller vanliga matematikuppgifter av stilen multi. Dessa kan man göra ännu mer intressanta genom att inte avslöja vilken fråga/uppgift som hör till vilket delsteg. Lista koordinaterna till de olika stegen samt uppgifterna på cachesidan. Sedan är det upp till besökaren att på plats räkna ut och lyckas para ihop rätt uppgift med rätt waypoint. Först då blir koordinaterna till gömman rätt. Exempel på gömma: Vallda kyrkomysterium [Kungsbacka].
Videocache – Gör en film, ett bildspel eller annat, ladda upp på YouTube och länka via cachesidan. Detta öppnar upp en hel värld av nya möjligheter, där cachebeskrivningen blir en visuell upplevelse. Idén påminner lite om Whereigo-cacher och kan anpassas på en rad olika sätt. I exempelcachen krävs det att man tittar på filmen för att veta var man ska börja, resten av cachen kan man ta utan några videoklipp. Exempel på gömma: Welcome to the nightmare! (AKA ”Måna”) [Hässleholm]