Flest är bäst?

”Geocaching är inte en tävling,” säger många. Men de flesta gillar ändå att vara ”bäst”. Bäst i förhållande till snabbhet (FTF), och bäst i förhållande till flest i antal. Man säger att man egentligen inte bryr sig så mycket – man cachar ju för att det är en kul grej – men ändå är frågan ”hur många har du tagit?” vanlig när man träffar andra geocachare, och det är inte sällan man hör ”äsch, du hann före mig!”

Anledningen till att jag tar upp det här är att jag nyligen pratade med Team-CC. Det har inte gått mer en ett par månader sedan de började, och ändå har de tagit över 100 cacher. Själv har jag snart cachat i ett år, och inte förens nyligen tagit min 200:e cache. Under eventet i Partille förra veckan pratade TimTimGO även om att han kvällen innan försökt få ihop till sin 200:e cache (utan lycka) då han misstänkte att frågan ”hur många har du tagit?” skulle dyka upp under träffen.

En annan anledning till mina tankar kring tävlings-aspekten är att jag så sent som idag fick en chans att få min första FTF, nämligen på Team-CCs Genvägen. Äntligen! Letade en stund, sedan dök McBear upp, och självklart var det han som fick den. Det är ju typiskt.

Här i Kungsbacka var det när jag kom hit i somras Nilo som var FTF-kungen, om jag minns rätt. På hösten var det J-annie, och nu senast TimTimGO. Men är det inte lite orättvist egentligen? Här är man uppe emot arbetslösa och pensionärer, folk som hinner cacha nästan varje dag. Själv får man nöja sig med att sakta vandra i andras fotspår.

Så nu skulle jag vilja höra vad ni tycker om det här med att ta många cacher, att vara First to Find, osv. Hur viktigt är det för er, och hur långt är ni beredda att gå? Och ni som bor i Kungsbacka, vem är egentligen ”kungen” (flest hittade och för tillfället bäst på att vara FTF) i trakten?

Personligen tar jag tävlings-aspekten med en nypa salt. Men visst vore det kul att bli FTF nån enstaka gång…

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Cacher. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Flest är bäst?

 1. Christer Sigurdson skriver:

  Att ta många cacher eller bli först är inte vårt mål. Att man sedan rycks med att ta många cacher tror jag nu i början är en nyhetens behag. Vi tycker om att vara ute och röra på oss och då är detta en otroligt bra grej. Vi har ett mål, och en promenad med sökande efter cacher ger mycket mycket mer.

  Som pensionär har man mycket tid till olika saker, och detta blev ett utmärkt komplement. Jozii gav oss en väldigt fin inkörsport och vi fastnade direkt.
  Nu när vi blivit lite mer erfarna och vi själva kan lägga ut nya cacher gör att det blir ännu roligare.
  Vi kommer också att höja svårighetsgraden.

  Kungen i Kungsbacka är just nu TimTimGO.

  Hälsn. Team-CC

 2. TimTim GO skriver:

  Jag gillar utmaning, så att ge sig på lite mer krävande cacher, ta många eller att jaga FTF:er passar mig utmärkt.. 😀

  Kul att anses som tillfällig kung, men vi får väl se hur de blir när dom andra jägarna kommit ur idet.. 😉
  7st FTF:er inom loppet av en månad har det blivit, dock har ja haft flyt med jakten då cacherna antingen legat nära eller publicerats på eventuellt mindre caching-lämplig tid på dygnet..?

  Jag cachar oftast själv och tar gärna ett gäng i stöten, en hög siffra i antal cacher är rätt lockande för mig så vi får se vart det bär hän..
  Just nu har jag ett mål på 300 inom loppet av 2 månader..

 3. blaufish skriver:

  FTF-jakt är kul när man hinner men det är ju bara att gilla läget om man inte kan jaga den. En tidig morgon, eller ett ställe som ligger lite off, och helt plötsligt är ens chanser bättre.

  Utkanten av Mölndal stack vi iväg till en ny cache någon timme efter att den kommit ut. Tog oss säkert 30 minuter att hitta den och logga den. Sen gick vi runt lite och kollade på området omkring oss. Så gick vi tillbaka till bilen. Mötte ingen annan Geocachare. STF först någon dag senare.

  Säg t.ex. att du lägger notification på Södra skärgården. Kommer det en ny cache och du drar så fort du kan när den publicerats – du är nästan garanterad FTF eftersom skärgården brukar FTF:as dagar eller veckor efter publicering. Men men, det blir ju ett sent äventyr men det kanske är värt.

  Dessutom – kom ihåg att de vanliga FTF-jägarna kan vara på semester eller dylikt. FTF får man om man försöker och är flexibel till max. Om man utgår ifrån att man är körd så får man dem inte.

 4. blaufish skriver:

  Förresten så tycker jag om .hack//SIGN citatet ”You define how you play and how you play define who you are”. Det finns inga regler, mål, tävlingar eller dylikt i Geocaching, annat än de du skapar för dig själv.

  Man kan välja att vara den som bilcachar och bara tar ut T:1 cacher nära bilvägar.

  Man kan välja att vara den som bara tar extremcacher på T:4+.

  Man kan välja att vara den som jagar flest cacher ensam.

  Man kan välja att vara den som jagar flest cacher i en intensiv powercachinggrupp.

  Man kan välja att vara den som tar några få cacher under en lång promenad i ostigad terräng.

  Man kan välja att vara den som tar en cache per tur för att verkligen få in cacheupplevelsen av varje cache till max.

  Man kan välja att vara FTF-jägare.

  Man kan välja att bara jaga cacher vars senaste loggar inte innehåller DNF:er.

  Man kan välja att jaga cacher utan ledtrådar, beskrivning osv tillgängligt, bara ha koordinaten.

  Man kan välja att läsa beskrivning och ledtråd på väg mot nästa cache.

  Du väljer hur du vill spela ditt eget spel!

  The net is vast and infinite. 🙂

 5. Matz skriver:

  Visst är det kul att ha tagit många men kanske inte direkt jag hänger upp mej på som ”tävling” mot andra. Det är nog mer en sporre för en själv och kul att nå ytterligare en milstolpe.

  Själv har jag inte FTF ännu jagat några men gått bet. Inget jag springer benen av mej för heller direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s