Att publicera sin första geocache

I ett tidigare inlägg skrev jag om konsten ”att placera ut sin första geocache”, det följer jag nu upp med ett inlägg om hur man går tillväga för att publicera den första burken.

Under ”Hide and Seek a Geocache” och gå vidare in på ”online form”.

Där kan man välja vilken typ av cache det är fråga om, traditionell, multi m.m. Man bör också ange storleken på burken, det kan dock ibland vara svårt att hitta den rätta gränsen mellan t.ex. micro och small, men där får man göra en bedömning även om det faktiskt finns riktlinjer även för detta.

Cachens namn är viktigt, tänk igenom namnet noga, det kan faktiskt ha betydelse för att locka besökare till din burk.

Ditt cachingalias finns redan ifyllt i formuläret, men du kan också lägga till namn ni är flera som delar på ansvaret. Men det blir bara den som är inloggad vid skapandet av cachen som står som ägare hos geocaching.com.

En ruta som man kan kryssa i är om man vill att burken skall vara synlig endast för premium och charter medlemmar. Det är en funktion som jag har använt när cachen är lite mer dyrbar och påkostad eller ligger på en känslig plats där det är bra att begränsa antalet besök.

Nästa ruta är redan i kryssad, den anger att burken är aktiv och cachesidan blir omedelbart synlig för granskning. Jag brukar avmarkera denna under tiden som arbetet med cachesidan pågår. Men glöm sedan inte att markera den igen när arbetet är klart.

Datum då cachen placerades ut kan givetvis också justeras vid behov.

Relaterad websida kan ibland vara bra om du har ytterligare information kring platsen, men som inte känns nödvändig att lägga in på cachesidan.

Bakgrundsbild kan ibland vara trevligt, men jag har sällan utnyttjat den funktionen. En av mina cacher har en sådan, men jag har ofta tänkt att ta bort bilden då den oftast stör i bakgrunden.

Viktigare är att få koordinaterna rätt, ta din mest noggranna uppmätning och skriv in värdena, kolla sedan med kartbilden så du har hamnat rätt. Det är lätt att hamna galet i detta steg av inmatningen.

”Location” är förinställt på det land där man har sina hemkoordinater, men du måste fylla i state/province, alltså uppgift om län.

Titta även en extra gång på ”Difficulty” och ”Terrain”, det är inte helt ovanligt att den som för första gången lägger ut en burk tar 1,5 / 1,5 som är det förinställda värdet. Men tänk efter en gång extra kring dessa uppgifter, de är viktiga för de som skall ut och leta efter burken. Det finns visserligen online hjälp, men det är ett ganska trubbigt verktyg, bättre är att gå på den egna erfarenheten av hur D/T har angetts på burkar man loggat. Det finns ofta stora lokala variationer hur man till exempel uppfattar terräng.

När nu alla dessa uppgifter är inmatade kommer man fram till ”details”, där man skall skriva om sin cache. Det kan man göra genom att klistra in text eller än bättre, använda sig av html kod som man jobbat med i ett separat program. Då har man möjligheten att göra lite snyggare cachesidor. Då får man dock inte glömma att kryssa i rutan som anger att det är html man arbetar med. Det finns en ruta med kort information, endast 500 tecken och sedan den långa beskrivningen. Jag brukar oftast använda enbart den långa beskrivningen för mina cachesidor. En bra beskrivning av cachen är det faktiskt många som uppskattar, det är väl värt att lägga tid och kraft på utformandet av beskrivningen.

”Hints / spoiler info” behöver man inte använda, men anser man att en hint är nödvändig så använder man den rutan. Helst bör man ha den både på svenska och engelska, det hjälper besökare från utlandet.

Att skriva en ”note to reviewer” kan ibland behövas. Jag har under det senaste året märkt att man oftare än tidigare får frågor från våra reviewers när man lägger ut en cache, därför försöker jag nu var övertydlig och visa på att burken till exempel ligger på ett säkert avstånd från fornlämningar, eller hur burken är placerad vid en grotta. Det skadar inte att vara ”övertydlig” inför publiceringen.

Sist men inte minst måste man markera att man godkänner diverse regler och sedan klicka på ”report new listing” knappen. Då åker informationen iväg till våra reviewers för granskning. De har även en egen sida där man kan få den senaste informationen kring vad som gäller vid publicering av olika cachetyper. Den är väl värd att läsa igenom när man arbetar med nya burkar.

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att publicera sin första geocache

  1. Lars skriver:

    när jag la ut min först så hade jag ingen större koll på hur man skulle göra och dessutom bor som jag gör, fanns bar en cache i min hemstad när jag började

    jag valde i alla fall att lägga en på en plats som jag trodde skulle få många besökare för att sen genom loggarna kunna avgöra om jag har gjort rätt eller inte
    jag hade gjort rätt

    nu ligger jag nog på ca 10% (alltså jag har lagt uti snitt 1 på 10 hittade)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s