Läsarfrågan: Jag vill introducera geocaching för mina elever. Hur gör jag?

Linda Ekemalm skickade ett mejl till mig. Hon vill introducera geocaching för sina sjundeklassare i Mölndal. Hon skrev bland annat följande:

Jag skulle vilja geocacha med dem, har aldrig gjort det men tycker det verkar spännande och har en känsla att mina elever skulle tycka detta är kul! Har du några bra tips, hur ska jag börja? Du skrev att du ger ”föreläsning” om detta, är det endast i Karlstadstrakten?

Hej Linda!

Jätteroligt att du vill introducera geocaching för dina elever. Det är ett bra verktyg för att lära ut en rad olika skolämnen på ett kul, praktiskt och effektivt sätt.

Baserat på de förhållanden du beskriver och att du själv inte är en hängiven geocachingexpert, om jag förstått det rätt, rekommenderar jag att ni gemensamt, med ett fåtal GPS:er (en till dig och om möjligt några som eleverna kan hålla i), loggar några cacher i er närhet. Börja såklart med en snabbintro – vad är geocaching, hur fungerar GPS:en och vad gör man när man hittat burkarna? Sedan är det egentligen bara att börja leta, eleverna kommer att fatta poängen automatiskt när ni hittar första gömman.

Viktigt är dock att du själv har en hum om vad du pratar om – leta reda på några cacher på egen hand nära ditt hem om du inte redan provat på det.

Förbered dig även genom att i förväg programera in cacherna i GPS:en och eventuellt skriva ut beskrivning, hintar, och så vidare.

En efterföljande diskussion tycker jag är en fantastisk idé! Ställ öppna diskussionsfrågor och få dem att mynta ut vad de tycker om geocaching, hur dagen varit och kanske till och med hur de tror att geocaching skulle kunna användas konkret i undervisningen.

Jag ger föreläsningar på frilansbasis i mån av möjlighet att ta mig till platsen, och hjälper dig gärna att introducera detta för din klass. Men för tillfället kan det bli ett problem. Bor vanligtvis i Kungsbacka, men just nu i Bulgarien. Är dock hemma på semester 21 sept-1 okt.

Tack Linda för din fråga!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Geocaching i skolan, Läsarfråga. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läsarfrågan: Jag vill introducera geocaching för mina elever. Hur gör jag?

  1. Inga Johansson skriver:

    Linda, om du finns på Facebook, kan du få tips i en grupp som heter Geocaching with children. Marie Andersson har en blogg om hur hon geocachar med sina elever, http://geocachingiskolan.se Lycka till!

  2. Jozii skriver:

    Haha, jag nämnde aldrig Maries blogg av den anledningen att jag har en kommande intervju med henne 😀

    Men det projekt hon har körande är riktigt bra! Och bra tips med facebookgruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s